2021-03-26 08:16:03• hírek • Bede Emőke

Folytatódik a huzavona: a CNSC újabb döntésére vár az önkormányzat

Ahogyan arról a Szatmár.ro is beszámolt, Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalának illetékes bizottsága nemrégiben ismét nyertest hirdetett a szemétszállítási- és köztisztasági feladatok elvégzésére indított közbeszerzés kapcsán. Ennek értelmében a következő 10 évben is a Florisalnak kell(ene) gondoskodnia a város tisztaságáról, azonban mind a konkurens Ave Bihor, mind maga az első helyen végzett Florisal is benyújtotta fellebbezését – erről Kereskényi Gábor polgármester és Maskulik Csaba városmenedzser tájékoztatták csütörtökön a Helyi Tanács tagjait.

Maskulik Csaba első körben felidézte, hogy az óvásokat elbíráló országos tanács (CNSC) nemrégiben arra kötelezte az önkormányzatot, hogy értékelje ki újra a közbeszerzési eljárás során érkező ajánlatokat. Ez meg is történt, majd március 9-én a bizottság a Florisalt jelölte meg a tender győzteseként. A második helyen végző cég, azaz az Ave Bihor azonban ismét a CNSC-hez fordult mondván, a Florisal ajánlata több ponton sem fedi a valóságot. Viszont nem csak ők érezték szükségét annak, hogy éljenek az óvás adta lehetőséggel, ugyanis az jelenlegi köztisztaságért felelős vállalat is hasonlóképp cselekedett. A városmenedzser elmondása szerint utóbbi amellett emelt szót, hogy az említett bizottságnak egyszerűen ki kellett volna zárnia a Bihar megyei céget a versenyből. Hogy mi lesz a következő lépés a játszmában, azt csak azután lehet biztosan megmondani, hogy a CNSC újabb döntést hoz az ügyben - zárta Maskulik.


A városmenedszer után Kereskényi Gábor vette magához a szót. A polgármester szerint az, amit a két cég művelt az elmúlt két évben, már kritikán aluli, a cégek között folyó adok-kapok pedig ismét rávilágított arra, hogy módosítani kell a közbeszerzési törvényt. „Ez az állandó huzavona elfogadhatatlan, az pedig, hogy mindkét ajánlattevő – még az első helyen végzett is – óvást nyújtott be, egészen nevetséges. Ez akár joggal való visszaélésnek is tekinthető, épp ezért mindenképp törvénymódosításra van szükség, mivel egy, az állampolgárok számára kulcsfontosságú közszolgáltatásról van szó” – szögezte le a városvezető.


Kereskényi szerint érthető, hogy mindkét cég körme szakadtáig ragaszkodik a szerződéshez, hiszen a szemétszállítási- és köztisztasági feladatok elvégzése egy olyan közszolgáltatás, mely például a tömegközlekedéssel ellentétben valóban jövedelmező, ám ami az elmúlt két évben történt, ennek ellenére is elfogadhatatlan. A polgármester úgy véli, legfőbb ideje volna a szerződéskötésnek. Kerüljön ki bármelyik is nyertesen a kettő közül, nem lesz könnyű dolga, hiszen a tenderfüzetben foglaltakkal igencsak magasra tették a mércét, viszont Kereskényi továbbra is bízik benne, hogy ez szemmel látható minőségi javulást hoz majd a közszolgáltatás kapcsán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: